پرده ها یکی از اصلی ترین اجزای دکوراسیون منزل می باشند. هر خانه ای با نصب پرده تکمیل شده و گرما ، آرامش و امنیت خاصی را پیدا می کند. در این میان خرید پرده پذیرایی از حساسیت و دقت بالاتری برخوردار است و بودجه بیشتری نیز برای خرید آن کنار گذاشته می شود. به دلیل این که سالن پذیرایی اولین اتاق هنگام ورود مهمان است، همه دوست دارند به بهترین نحو آنجا را تزیین و دکور کند. دومین علت این است که بیشتر وقت خانواده های ایرانی در پذیرایی می گذرد پس باید تمام عناصر موجود در پذیرایی از قبیل کف( موزاییک یا پارکت)، دیوارها، سقف و پنجره ها به بهترین شکل طراحی و دکور شوند.

در لغت نامه فارسی برای واژه پرده معانی مختلفی از قبیل پوشش یا حجاب، پارچه‌ای که بر در یا پنجره می‌آویزند، هر یک از بخش‌های یک نمایش که با افتادن پرده صحنه عوض می‌گردد، چیزی که مانع خوب دیدن و خوب شنیدن می‌شود ، لایه نازکی از بافت‌ها که سطح اندام را پوشش می‌دهد، حجله و حرمسرا. حتی ممکن است شما تعاریف دیگری نیز برای پرده پیدا کنید. اما مفهوم کلی همه این معنی عبارت است از پارچه یا پرده یا هر چیزی که فاصله ای بین دو جسم ایجاد کند و مانعی در مقابل نفوذ نور است. پرده ها اغلب در قسمت داخلی ساختمان بر روی پنجره ها نصب می گردد.

وجود پرده برای خانواده های ایرانی بیشتر از سایر کشور ها ارزش و جایگاه دارد، چرا که مردم کشور ما مقید به اصول اخلاقی و اسلامی می باشند و مسئله حریم خصوصی برایشان مهم و حیاتی است پس طبیعی است که برای خرید پرده پذیرایی وقت بگذارند، هزینه کنند تا پرده ایده آل خود را تهیه کنند. اما کم نیستند افرادی که با صرف هزینه های گزاف و خرید پرده پذیرایی لوکس و گران قیمت، باز هم نتوانستند پرده ای متناسب با سبک دکوراسیون و سلیقه خود خریداری کنند. هیچ قاعده و قانونی وجود ندارد که هر پرده پذیرایی گران قیمت ضمانت کننده زیبایی سالن پذیرایی شماست! حتی بیشتر مواقع پرده های ساده و ظریف تر، جلوه ای رویایی و مجلل تر به فضای سالن شما می بخشند. برای خرید یک پرده پذیرایی شیک و متناسب با دکوراسیون پذیرایی، علاوه بر علاقه شخصی باید نکاتی را نیز مد نظر داشت.

نکات مهم در خرید پرده پذیرایی

  • چین پرده: اکثر پرده ها در قسمت بالایی دارای مقداری چین هستند، این چین ها بسته به طول پارچه و همچنین طول پنجره تنظیم می شود. پرده هایی با چین بیشتر ظاهری زیباتر و شکیل تر دارند به همین دلیل پرده سرا ها یا خیاط ها برای دوخت پرده توصیه میکنند به اندازه 2 و نیم برابر عرض پنجره مورد نظر پارچه تهیه و خریداری شود.

  • میزان نور ورودی و حفظ حریم خصوصی: اگر پنجره های سالن پذیرایی شما به حیاط دید دارد می توانید برای به حداکثر رساندن میزان نور دریافتی، از پارچه های حریر شیشه ای و تور برای پرده پذیرایی خریداری نمایید. این پارچه ها به دلیل شفاف بودنشان حرارت و نور خورشید را به خوبی به فضای پذیرایی شما می تابانند. در صورت تمایل به استفاده از این پارچه ها برای دوخت پرده و در عین حال حفظ حریم خصوصی خانواده، می توانید از یک پرده پارچه ای ساده، شید و یا کرکره ای از زیر پرده اصلی استفاده کنید. اما اگر دریافت نور طبیعی برای شما مهم نیست و خواهان داشتن فضای خصوصی هستید بهتر است پرده های پارچه ای و مخمل یا کرباس را جایگزین پرده های حریر کنید.

  • عایق سرما و گرما بودن: گفتیم که سالن های پذیرایی یکی از اتاق هایی است که بیشتر اوقات فراغت و دورهمی ها در آنجا برگزار می شود پس باید برای ایجاد حس راحتی بیشتر دارای دمای متعادلی باشد. علاوه بر وسایل گرمایشی و سرمایشی، پرده پذیرایی نیز می تواند در این زمینه کمک کند. نوع و ضخامت مناسب پارچه پرده می تواند مانع از دست رفتن گرمای سالن پذیرایی در فصول سرد و همچنین از بین رفتن سرمای فضای پذیرایی در فصول گرم سال شود. بنابراین یکی از نکات مهم در انتخاب پرده پذیرایی توجه به آب و هوای منطقه است.

  • ایجاد خطای دید: شما با انتخاب و مشورت صحیح از طراحان دکوراسیون می توانید خطای دید ایجاد کنید و با انتخاب پارچه مناسب برای پرده پذیرایی، دیوار سالن را بلند تر یا عریض تر نمایش دهید. برای مرتفع نشان دادن سقف و دیوار سالن بهتر است پرده را در نزدیکترین جای ممکن به سقف نصب کرد و از طرح های عمودی در پارچه استفاده کرد. برای عریض تر و دل باز تر نشان دادن سالن پذیرایی نیز، بهترین انتخاب، پرده هایی با طرح های افقی می باشد. در سالن های پذیرایی کوچکتر استفاده از رنگ های تیره و پارچه های ضخیم کاری اشتباه است و باید پرده های حریر یا پارچه ای با رنگ های روشن برای این نوع سالن ها طراحی شود.

پرده پذیرایی 1
پرده پذیرایی
  • رنگ پارچه پرده: ترجیح رنگ پارچه پرده نیز باید متناسب و هماهنگ با نوع دکوراسیون منزل باشد. برای خانه هایی با دکوراسیون سنتی و کلاسیک با مبلمان سلطنتی، پرده هایی با رنگ های گرم ( قهوه ای، کرمی،زرشکی)، آبی تیره و کاربنی، طلایی با طرح های چشمگیر مناسب می باشد. در خانه هایی که دارای دکوراسیون مدرن و مبلمان راحتی و فانتزی هستند، می توانند از پرده هایی رنگی و طرح های هندسی یا راه راه نیز استفاده کنند. در حالت کلی اگر طرح پارچه مبلمان یا کاغذ دیواری یا فرش ها شلوغ و پیچیده است، باید پرده هایی ساده انتخاب کنید تا تعادل را بین عناصر چهارگانه برقرار کند. بهتر است رنگ پرده با رنگ یکی از اجزای سالن پذیرایی مانند بالش مبل ها، مبل ها، فرش یا کاغذ دیواری هماهنگ باشد.

  • تجهیزات مناسب: تجهیزات جانبی برای نصب پرده پذیرایی که عبارت اند از: میله و یا چوب پرده، گیره ها و بند جمع کننده باید متناسب با وزن و سبک پرده پذیرایی خریداری شود. برای مثال نوع میله و چوب پرده برای پرده های حریر و سبک متفاوت از میله پرده های مخمل ، ابریشم یا کتان می باشد. همچنین گیره هایی که در عرض پرده نصب می شوند باید مقاومت کافی برای نگهداری وزن پارچه داشته باشند. در خرید بند جمع کننده پرده پذیرایی نیز باید دقت کافی را به کار برد. پرده های کلاسیک و مجلل نیاز به جمع کننده های کلاسیک با جنس استیل نقره ای یا طلایی، مرواریدی، نگین دوزی شده و … دارند اما برای پرده های مدرن و فانتزی می توان از جمع کننده های چوبی، عروسکی، کنفی با آویز های توپی حتی سایر پرده جمع کننده های دست ساز با طرح های ناب و متفاوت استفاده کرد.

  • قیمت پرده پذیرایی: قیمت پرده پذیرایی وابسته به عوامل مختلفی از قبیل متراژ پرده، کیفیت پارچه، نوع مدل دوخت پرده و تجهیزات و یراق آلات جانبی است. بدیهی است قیمت پرده ای که از پارچه ابریشم و یا حریر با کیفیت دوخته شده است بسیار بالاتر از پرده های نخی یا کتان خواهد بود.

  • رعایت هماهنگی: با وجود تمام این نکات مطرح شده، نباید اصل رعایت هماهنگی و توازن بین عناصر چهارگانه دکوراسیون هر اتاق یعنی کف، دیوار، سقف و پنجره را هیچگاه فراموش کرد.

معرفی انواع پرده پذیرایی پر طرفدار

همه ما تنها پرده هایی با مدل والان دار یا شال دار را به عنوان پرده پذیرایی می شناسیم، اما تنوع طرح و مدل پرده برای سالن پذیرایی بی شمار است که در ادامه به معرفی چند مورد از آنها می پردازیم:

پرده های والان دار سری اول

پرده های والان دار یکی از معروف ترین نوع پرده پذیرایی می باشند. جنس این پارچه ها را غالبا کتان یا مخمل تشکیل می دهد و برای زیر پرده از پارچه حریر ساده و یا گلدوزی شده استفاده می گردد. این نوع پرده ها خود به سه سری تقسیم می شوند. سری اول همان پرده هایی هستند که همه ما می شناسیم و آن را می توان با یک نوع پارچه و یا ترکیبی از دو یا چند پارچه طراحی کرد. در تمام مدل های پرده والان دار باید یک زیر پرده وجود داشته باشد. بسته به سلیقه و انتخاب مشتری می تواند از زیر پرده پارچه ای حریر یا کرکره ای استفاده کند. پیشنهاد طراحان دکوراسیون بر این است که یکی از پارچه های پرده والان دار حتما ساده باشد و دیگری طرحدار. در صورتی که تمام پارچه های پرده نقش دار باشند، زیبایی پرده از بین می رود و نگاه ها را به خود جلب نمی کند.هزینه این نوع پرده های والان دار علیرغم محبوبیت زیاد آن، بالا بوده و برای خرید این مدل باید بودجه زیادی را کنار بگذارید.

پرده والان دار 1

پرده های والان دار سری دوم

در سری دوم پرده های والان دار، با ایجاد کمی تغییرات، از شلوغی، چین و زرق و برق آن کاسته شده تا ظاهری ساده و امروزی تر به خود بگیرد. در این مدل با توجه به اندازه سالن پذیرایی و ابعاد پنجره سالن می توانید از پرده های والان دار یک طرفه یا دو طرفه استفاده کنید. حتی نحوه نصب پرده نیز تاثیر بسزایی در تغییر سبک آن دارد. برای نمونه اگر بخواهیم پرده های والان دار برای سبک مدرن مناسب باشد بهتر است آن را بصورت پانچ نصب کرد. پرده پانچ، پرده ای است که در واقع مانند کاغذ سوراخ شده و میله یا چوب پرده از سوراخ ها رد شده باشد.

تنها محدودیت در استفاده از پرده های پانچ، عدم استفاده از پارچه های حریر و نازک می باشد. چون در اینصورت پرده حالت شل و افتاده به خود می گیرد. مزیت سری جدید پرده های والان دار علاوه بر قیمت پایین آنها نسبت به پرده های والان دار سلطنتی، به دلیل سادگی در طرح و مدل نصب پرده از مد نمی افتند و به قول معروف دل را نمی زند. بنابراین نتیجه میگیریم اگر طرح پارچه والان و زیر پرده دارای نقش و نگار باشد و از کتیبه های طرح دار و سلطنتی استفاده شود، به عنوان پرده پذیرایی منازل سنتی به کار می رود. اما اگر از پارچه های ساده و تک رنگ، با کتیبه های ساده و حتی بدون کتیبه نصب شود، مناسب منازل مدرن و ساده تر است. ارتفاع و بلندی پرده در سری اول و دوم، مماس با زمین است.

پرده های والان دار سری سوم

سری سوم پرده های والان دار به پرده های سلطنتی معروف هستند. دلیل این نامگذاری، ظاهری پر چین و تعداد والان های زیاد استفاده شده در طراحی این پرده می باشد. فرم کلی سری سوم دقیقا مشابه سری اول می باشد با این تفاوت که نحوه طراحی والان های پرده به گونه ای است که ظاهری با شکوه و مجلل به پرده پذیرایی ببخشد. البته جنس پرده پارچه نیز در نام این پرده بی تاثیر نیست. پرده های سلطنتی والان دار حتما باید از پارچه هایی با جنس مخمل، کتان، ابریشمِ با کیفیت به همراه تور طراحی و دوخته شود.

باید این نکته را در نظر داشت که این پرده ها علاوه بر اینکه دارای قیمت های نجومی هستند، تنها برای نصب در منازل سلطنتی وسیع که با مبلمان با شکوه و لوکس دکور شده مناسب است. چرا که اگر این مدل پرده برای خانه هایی با وسعت متوسط نصب شود فضای سالن را دلگیر و کوچکتر نشان می دهد. در رنگ آمیزی پارچه های این مدل پرده حتما باید از رنگهای طلایی، قهوه ای، زرشکی و رگه هایی از رنگ فیروزه ای استفاده شده باشد. قد و بلندی پرده های سلطنتی برای نمایش اقتدار و جلوه چشمگیر آن، اغلب بر روی زمین کشیده می شود. همچنین کتیبه و سایر یراق آلات پرده نیز متناسب با سبک پرده باشد. به دلیل جنس حساس و ظریف پارچه های این مدل پرده، شستشوی آنها آسان نیست و باید در نگهداری از آنها بسیار مراقب بود.

نکته ! در استفاده پرده های پارچه ای در کنار پرده های کرکره ای، زبرا و شید هیچ ممانعتی وجود ندارد.

پرده والان دار
پرده سنتی

پرده هایی با طرح سنتی

پرده ها علاوه بر پوشش پنجره ها، وظیفه رنگ بخشیدن به فضای پذیرایی را نیز دارند. پس اگر طرفدار استفاده از رنگ ها در دکوراسیون خانه و پرده پذیرایی هستید باید از پرده های سنتی استفاده کنید. این پرده ها علیرغم ظاهر و طرح های پیچیده، به هیچ وجه باعث آشفتگی دکوراسیون پذیرایی نمی شوند، اتفاقا گرما، روح و حس اصالت را در فضای خانه پخش می کند. نوع نصب این پرده ها تفاوت خاصی با پرده های والان دار سری دوم ندارد، اما دارای فرم کاملا متفاوتی است. از پرده های سنتی هم می توان به عنوان زمینه پارچه اصلی پرده استفاده کرد هم به عنوان سر پرده. به این حالت که زمینه اصلی پرده را یک پارچه تک رنگ و ساده تشکیل می دهد و از پارچه سنتی تنها به عنوان سر پرده و در قسمت بالایی پرده استفاده می شود. در این مدل پرده ها، حتی می توان از منگوله های رنگی و سنتی نیز به عنوان والان یا تزیین بهره برد. البته ناگفته نماند این مدل پرده، برای دکوراسیون های سلطنتی به هیچ وجه مناسب نیست و تنها در خانه های سنتی با مبلمان چوبی می توان استفاده کرد.

پرده های کرکره‌ای

یکی از قدیمی ترین انواع پرده پذیرایی “پرده های کرکره ای” می باشد. پرده های کرکره ای زمانی که برای بار اول به بازار عرضه شدند طرفداران بسیاری در مردم پیدا کردند. از دلایل این محبوبیت می توان به نصب آسان، پوشش خوب، قابلیت تنظیم میزان نور ورودی، شستشوی آسان، تنوع در طرح و رنگ و قیمت پایین آنها اشاره کرد. اما به مرور زمان و با طراحی پرده های جدید، پرده های کرکره ای از مد افتادند و امروزه در کمتر خانه ای از پرده های کرکره ای برای پذیرایی استفاده می شود. به دلیل افت فروش پرده های کرکره ای، طراحان دست به کار شدند و مدل های جدید و به روزی را تولید کردند که پرده های کرکره ای افقی فلزی یکی از آنها بود که مناسب فضاهای اداری می باشد.

پرده پذیرایی کرکره ای

پرده های رومن (رومی)

این پرده ها با دو نام رومن و رومی در بازار های ایران شناخته می شوند. استفاده از این پرده های به دلیل ظاهر شیک و جذاب، به پذیرایی شما جان تازه می بخشد. اما تنها برای دکوراسیون های کلاسیک و مدرن قابل استفاده است. این پرده ها به دو صورت دستی یا اتوماتیک باز و بسته می شوند. در آپارتمان های امروزی که فضای سالن های پذیرایی روز به روز کوچکتر می شود، بهترین انتخاب برای پرده پذیرایی” پرده های رومن” می باشد، چون بدون چین و والان هستند و تنها بر روی پنجره قرار می گیرند. به دلیل ضخامت مناسب پارچه این مدل پرده نیازی به خرید و دوخت زیر پرده یا آستر نمی باشد. از لحاظ قیمت این مدل پرده نیز می توان گفت با توجه به کارکرد و ظاهر زیبای آن، در رنج متوسط قرار دارد اما در صورتی که مدل اتوماتیک یا برقی آن را ترجیح دهید باید کمی بیشتر هزینه کنید.

پرده های زبرا

این پرده ها به دلیل دارا بودن راه راه های افقی “زبرا” نامگذاری شده اند. این مدل نیز جزء پرده های جدید و نوظهور می باشد. ظاهر پرده های زبرا به گونه ای است که هم برای سالن پذیرایی، اتاق های منازل مسکونی و هم برای فضاهای اداری مناسب می باشد. پرده های زبرا از دو لایه پارچه توری و پارچه معمولی تشکیل شده اند. تنظیم و کنترل میزان نور ورودی در این مدل پرده کاملا در اختیار فرد استفاده کننده است. با جابجایی لایه های پرده می توان فضای سالن را تاریک یا روشن کرد. همچنین نیازی به نصب آستر نیز ندارد. این پرده ها را مانند تصویر زیر می توان به تنهایی یا به عنوان زیر پرده برای پرده های والان دار استفاده کرد.

سوالات متداول در مورد پرده پذیرایی

پرده زبرا، پرده رومن (رومی)، پرده کرکره‌ای، پرده با طرح سنتی، پرده والان‌دار.

پرده والان‌دار سلطنتی، پرده والان‌دار ساده، پرده والان‌دار ترکیبی.

در صورتی که مبلمان و فرش شما دارای طرح‌ هستند بهتر است تا از پرده ساده و بدون طرح استفاده نمایید و بالعکس اگر مبلمان و فرش شما بدون طرح و ساده هستند پیشنهاد ما به شما استفاده از پرده طرح‌دار است.